Social Media Marketing Για Τουριστικά Καταλύματα
Χρήσιμες ιδέες Στρατηγικής Μάρκετινγκ Κοινωνικών Δικτύων(social media marketing strategy)για τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις ώστε να ξεχωρίσουν από τον ανταγωνισμό.
Αποτελεί πλέον κοινό τοπο πως όλο και περισσότεροι τομείς της οικονομίας μετασχηματίζονται ψηφιακά τα τελευταία χρόνια,καθώς το διαδύκτιο έχει διευρυνθεί παγκοσμίως και τα κοινωνικά δίκτυα αποτελούν μέρος της καθημερινότητας μας. Έτσι λοιπόν και ο τουρισμός, ένας βασικός πυλώνας της ελληνικής οικονομίας, δεν θα μπορούσε να μείνει ανεπηρέαστος από αυτή την αλλαγή. Κάθε ξενοδοχειακή επιχείρηση καλείται να προσαρμοστεί στην αλλαγή αυτή και να ακολουθήσει τις τάσεις της αγοράς ώστε να θεωρείται βιώσιμη.
Είναι ενδεικτικό πως όλο και περισσότερα ξενοδοχεία αναζητούν υπηρεσίες μάρκετινγκ ώστε να χτίσουν μια ισχυρή διαδικτυακή παρουσία στα κοινωνικά δίκτυα που θα τους βοηθήσει να προσελκύσουν νέους πελάτες ή να διατηρήσουν τη σχέση εμπιστοσύνης με τους υφιστάμενους και άρα να αυξήσουν τις πωλήσεις τους.
Το Ξενοδοχειακό Μάρκετινγκ Κοινωνικών Δικτύων είναι ιδιαίτερα χρήσιμο για όσους δραστηριοποιούνται στον ξενοδοχειακό κλάδο, διότι οι πλατφόρμες όπως το Facebook είναι ένας τέλειος τρόπος για να συνεργαστείτε με υπάρχοντες και νέους πελάτες. Επίσης, οι περισσότερες πλατφόρμες κοινωνικών δικτύων έχουν ενσωματωμένα εργαλεία στατιστικών στοιχείων, επιτρέποντας στη διοίκηση του ξενοδοχείου να μπορεί να τα παρακολουθεί. Επιπλέον, περιλαμβάνουν συχνά πολύτιμα στοιχεία για την προώθηση των ξενοδοχείων, όπως οι κριτικές πελατών και προσκλήσεις χρηστών σε εκδηλώσεις.
Πως μπορούν λοιπόν να επιτευχθούν όλα τα παραπάνω;
Αρχικά, είναι χρήσιμο να αναφέρουμε πως κάθε ξενοδοχείο είναι διαφορετικό και δεν υπάρχει ένα πρότυπο στρατηγικής κοινωνικών μέσων που να ταιριάζει σε όλα τα ξενοδοχεία. Μπορεί να είστε ιδιοκτήτης ή να διαχειρίζεστε ένα boutique ξενοδοχείο ή συγκρότημα βιλών σε ένα δημοφιλές μέρος διακοπών. Από την άλλη πλευρά, μπορεί να εξυπηρετείτε μόνο επιχειρηματικό πελατολόγιο ή θέλετε να καλύψετε ένα μείγμα επισκεπτών όλο το χρόνο, αυτό που είναι σημαντικό να θυμάστε σε κάθε περίπτωση είναι ότι οι περισσότεροι ταξιδιώτες δεν αρχίζουν να κάνουν ταξιδιωτικές προετοιμασίες κάνοντας κράτηση σε ξενοδοχείο αλλά φαντάζονται τον εαυτό τους σε διάφορους προορισμούς.
Δηλαδή, οι αγορές υπηρεσιών για τον εκάστοτε προορισμό ξεκινούν με τα όνειρα. Υπάρχουν κάποιες «μικρο-στιγμές» της ταξιδιωτικής βιομηχανίας που πρέπει να κατανοήσετε ως ξενοδοχείο. Υπάρχουν τα στάδια προγραμματισμού και κράτησης, όταν οι ταξιδιώτες κάνουν τα όνειρά τους πραγματικότητα. Ακόμη, υπάρχουν οι ημέρες αναμονής που οδηγούν στο ταξίδι.
Τώρα, ενώ αυτές οι στιγμές δεν ακούγονται σαν να έχουν καμία σχέση με τη στρατηγική του ξενοδοχείου για τα κοινωνικά δίκτυα – το κάνουν. Η πλειονότητα των ταξιδιωτών αναμένει από τους παρόχους φιλοξενίας να επικοινωνήσουν μαζί τους πριν και κατά τη διάρκεια του ταξιδιού τους για να βελτιώσουν την εμπειρία τους.
Έτσι, για οποιοδήποτε ξενοδοχείο που θεωρεί τον εαυτό του προορισμό διακοπών, είναι σημαντικό να δημιουργηθεί περιεχόμενο που προσεγγίζει τους επισκέπτες σε κάθε «μικρο-στιγμή» του ταξιδιού.
Ακολουθούν ορισμένα πράγματα που πρέπει να αναρωτηθείτε όταν δημιουργείτε τη στρατηγική κοινωνικών μέσων του ξενοδοχείου σας:
- Πόσες πλατφόρμες κοινωνικών μέσων έχω χρόνο και χρήμα να τρέξω;
- Ποιες πλατφόρμες κοινωνικών μέσων χρησιμοποιούν περισσότερο οι πελάτες μου;
- Πόσο συχνά μπορώ να δημοσιεύσω στα κοινωνικά μέσα;
- Πώς μπορώ να ενσωματώσω τη στρατηγική κοινωνικών μέσων σε κανάλια;
- Πώς θέλω να αντιμετωπίσω τη διαφήμιση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και ποιος είναι ο προϋπολογισμός μου;
- Πόσο σημαντική είναι η διαχείριση κοινωνικών μέσων για ξενοδοχεία και θέρετρα;
Σημαντική συμβουλή: Για μικρότερα ξενοδοχεία που δεν έχουν προϋπολογισμό για πολλά κανάλια κοινωνικών μέσων, είναι καλύτερο να ξεκινήσετε επικοινωνώντας με το πελατολόγιο που έχετε ήδη. Για παράδειγμα, αν είστε ιδιοκτήτης ενός μοντέρνου μπουτίκ ξενοδοχείου, δεν θα θέλατε να χάσετε το Instagram.