Έχω το σωστό σχέδιο επικοινωνίας και μάρκετινγκ για να αντιμετωπίσω αυτούς τους δύσκολους καιρούς;
Εάν όχι, τι πρέπει να κάνω για να καλύψω τη διαφορά;

Συγκεντρώσαμε ορισμένες πληροφορίες για να σας βοηθήσουμε να ευθυγραμμίσετε τη στρατηγική τουριστικού μάρκετινγκ με το «νέο κανονικό».

Το 2022 αναζητά τουρισμό. Μετά από δύο χρόνια της πανδημίας, οι αριθμοί αρχίζουν επιτέλους να πέφτουν και πλησιάζουμε πιο κοντά σε έναν κόσμο χωρίς COVID. Ωστόσο, δεν μπορούμε απλώς να κάνουμε αυτό που κάναμε πάντα στο παρελθόν. Ο αγοραστής έχει αλλάξει και οι στρατηγικές μάρκετινγκ στον τουριστικό τομέα πρέπει να προσαρμοστούν σε αυτές τις αλλαγές.

Κοιτάζοντας πίσω, φαίνεται ότι το 2019 ήταν και χθες και πριν από 10 χρόνια. Πολλά πράγματα έχουν αλλάξει σε αυτά τα τρία χρόνια και ο τουριστικός τομέας αντιμετώπισε αυτές τις προκλήσεις κατάματα.
Ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα ήταν να κερδίσουμε ξανά την εμπιστοσύνη των τουριστών μετά τον περιορισμό και να δείξουμε ότι τα ξενοδοχεία, τα εστιατόρια και τα εμπορικά καταστήματα όλων των ειδών ήταν ασφαλή μέρη. Η προσπάθεια προσαρμογής στις μεταβαλλόμενες οδηγίες υγείας, η τήρηση των μέτρων υγιεινής και απόστασης ήταν εντυπωσιακή και κάτι για το οποίο πρέπει να είμαστε περήφανοι.

Το 2022 τα πράγματα είναι ήδη διαφορετικά. Είναι μια χρονιά που ξεκίνησε με αισιοδοξία. Η άρση των περιορισμών βοήθησε στην έναρξη τόσο του εσωτερικού τουρισμού όσο και του τουρισμού στην Ευρωπαϊκή Ένωση, χάρη στην εφαρμογή του ψηφιακού πιστοποιητικού COVID-19. Αναμένεται ότι το τουριστικό ΑΕΠ της Ελλάδας θα φτάσει περίπου το 90% του αριθμού από το 2019 και θα φτάσει σε συνολική ανάκαμψη έως το 2023. Όμως αυτά τα τελευταία χρόνια είχαν αποτέλεσμα: Ο καταναλωτής άλλαξε.

Πώς έχει αλλάξει ο Buyer Persona τουρισμού της Ελλάδας;

Η επιστροφή σιγά σιγά στους αριθμούς προ-COVID δεν σημαίνει ότι οι μέθοδοι πριν από την πανδημία θα λειτουργήσουν. Ο καταναλωτής έχει αλλάξει. Υπήρξε μια αλλαγή στις καταναλωτικές συνήθειες, τον προγραμματισμό και τη διαχείριση ταξιδιού και τις προσδοκίες κάθε ταξιδιού.

Ο νέος καταναλωτής έχει ψηφιοποιηθεί.
-Δεν είναι μόνο για τους νεότερους τουρίστες.

Οι ενήλικες αναγκάζονται πλέον να χρησιμοποιούν έναν κωδικό QR και να κατεβάζουν εφαρμογές για σκοπούς αναγνώρισης και είναι πιο εξοικειωμένοι με την τεχνολογία. Επιπλέον, λόγω των περιορισμών που εμφανίζονται και εξαφανίζονται την τελευταία στιγμή, είμαστε όλοι πιο ευέλικτοι: Σχέδια της τελευταίας στιγμής, αλλαγή ημερομηνιών ταξιδιού, ακύρωση σχεδίων και επιλογή άλλων, προσαρμοζόμενοι πάντα σε αυτό που επιτρέπεται να κάνουμε τη συγκεκριμένη στιγμή .
Ο νέος καταναλωτής θέλει ευκολία κατά την κράτηση και την ακύρωση προγραμμάτων καθημερινά.

Συμβουλές τουριστικού μάρκετινγκ

Μια στρατηγική μάρκετινγκ θα επιτρέψει στις τουριστικές εταιρείες να προσαρμόσουν τα μηνύματά τους στη νέα κατάσταση και να τα μεταδώσουν στα σωστά κανάλια. Αυτήν τη στιγμή, πρέπει να σχεδιάσουμε πολύ πιο εστιασμένες καμπάνιες για να βελτιστοποιήσουμε την επένδυσή μας και να αυξήσουμε τις δυνατότητες επιτυχίας.

Η εξατομίκευση είναι πιο σημαντική από ποτέ. Είναι ο καλύτερος τρόπος για να μεταφέρετε εμπιστοσύνη και να παρέχετε την ασφάλεια που χρειάζεται ο χρήστης σε αυτές τις στιγμές. Όπως είδαμε μετά από διαφορετικές συνεντεύξεις με ειδικούς στον ξενοδοχειακό τομέα, αυτή η ήδη ανοδική τάση θα συνεχίσει να εκτινάσσεται στα ύψη.

Ακολουθούν μερικές συμβουλές για να σχεδιάσετε επιτυχημένες στρατηγικές μάρκετινγκ στον τουριστικό τομέα:

Αναζητήστε την Αυθεντικότητα
Ο ταξιδιώτης μετά την πανδημία αναζητά πραγματικές εμπειρίες, τώρα που δεν ταξιδεύει στην άλλη άκρη του κόσμου για να γνωρίσει εξωτικούς πολιτισμούς. Οι ακόλουθες πτυχές εκτιμώνται ιδιαίτερα: η εγγύτητα, η γαλήνη, η αδιέξοδη διαδρομή και η εμπειρία νέων πραγμάτων κοντά στο σπίτι. Έχει να κάνει με το να μην νιώθεις τουρίστας, αλλά αντ’ αυτού ως ντόπιος.

Ας μην σκεφτόμαστε το ταξίδι ως «να ξεφεύγεις από τη ζωή σου» για να ανακαλύψεις μια άλλη. Αντίθετα, ας το σκεφτούμε ως μια ρευστή εμπειρία όπου θέλουμε να γνωρίσουμε πραγματικά τι μας περιβάλλει.
Η δημιουργία ειλικρίνειας και διαφάνειας στα μηνύματά σας είναι μια εξαιρετική στρατηγική τουριστικού μάρκετινγκ.

Ψηφιοποίηση Υπηρεσιών
Όπως αναφέραμε προηγουμένως, το τουριστικό μάρκετινγκ πρέπει να προσαρμόζεται στο πώς συμπεριφέρεται ο χρήστης. Και τώρα, περισσότερο από ποτέ, είναι ψηφιακό. Ο COVID μάς ώθησε να χρησιμοποιήσουμε το Διαδίκτυο για κάθε είδους διαδικασίες που θα είχαμε κάνει στο παρελθόν αυτοπροσώπως. στην πραγματικότητα, δεν ήταν δύσκολο να το συνηθίσεις.

Όταν ταξιδεύετε, το τηλέφωνό σας μπορεί να είναι ο χάρτης, η δωρεάν περιήγηση, το ταξιδιωτικό γραφείο, ακόμα και ο ρεσεψιονίστ σας. Και για τις εταιρείες που παρέχουν κάθε είδους τουριστικές υπηρεσίες, πρέπει να επενδύσουν στον δικό τους ψηφιακό μετασχηματισμό για να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις των χρηστών.

Συναισθηματική Επικοινωνία
Πώς απευθυνόμαστε στον νέο ταξιδιώτη; Πώς μπορούμε να διασφαλίσουμε ότι το μήνυμά μας φτάνει σε αυτούς; Υπάρχει μια νέα αλλαγή παραδείγματος που αναζητά συναισθήματα. Πρέπει να δημιουργήσουμε μηνύματα με βάση τους ανθρώπους και τις ανάγκες τους: να κατανοήσουν γιατί θέλουν να ταξιδέψουν και να συνδέσουμε την πρότασή μας με αυτό που τους συγκινεί.

Δεν χρειάζεται να φοβόμαστε για να εστιάσουμε στην πιο συναισθηματική πτυχή ή να αναζητήσουμε κανάλια συμμετοχής για να συλλέξουμε απόψεις και να εμπλέξουμε τον ταξιδιώτη στις αποφάσεις σχετικά με το ταξίδι του. Ένα πράγμα είναι σαφές: ένας κατάλογος τιμών και χαρακτηριστικών δεν αρκεί. Πρέπει να δημιουργήσουμε μια πειστική ιστορία, μια αφήγηση που παρασύρει το κοινό να επιλέξει τον προορισμό του.

Εστιάστε το κοινό σας
Ο τουρισμός και η τεχνολογία πάνε χέρι-χέρι. Και τώρα, είναι ακόμη πιο σημαντικό να εστιάσετε σωστά τη βάση δεδομένων σας για να βρείτε θέσεις, νέες εστίες και να προσαρμόσετε τα μηνύματά μας.

Συχνά χρειάζεται να δημιουργήσουμε συγκεκριμένα μηνύματα, αλλά η βάση δεδομένων μας δεν είναι οργανωμένη. Ίσως πρέπει να εστιάσετε σε ένα τοπικό, εθνικό ή ακόμα και περιφερειακό κοινό. Το μονοπάτι είναι μακρύ και μπορεί να μην είναι εύκολο στην αρχή, ειδικά αν ξεκινάς από το μηδέν, αλλά αξίζει τον κόπο. Είναι μια μεσομακροπρόθεσμη επένδυση που θα είναι γόνιμη.

Θα χρειαστεί να έχετε προετοιμάσει μια βάση δεδομένων που θα σας επιτρέψει να ενεργήσετε γρήγορα και να οργανωθείτε σύμφωνα με τις ανάγκες της στιγμής. Η εργασία σε αυτήν την πτυχή και η προετοιμασία είναι θεμελιώδης. Αυτές τις μέρες, η εξατομίκευση και η προσαρμογή των μηνυμάτων είναι πιο σημαντική από ποτέ.

Όπως είδαμε, οι τουριστικές στρατηγικές που πρέπει να προσαρμόσουμε είναι ποικίλες και μπορούν ακόμη και να είναι συμβατές με άλλες. Αυτό που είναι ξεκάθαρο είναι ότι τα αποτελέσματα που λαμβάνονται μπορούν να κάνουν τη διαφορά. Θα είναι περίπλοκο. θα πρέπει να επανεξετάσουμε πολλά πράγματα και σίγουρα να φύγουμε από τη ζώνη άνεσής μας, αλλά είναι απολύτως απαραίτητο αν θέλουμε να συνεχίσουμε να πετυχαίνουμε τους στόχους μας, παλιούς και νέους.